Як розраховується вага стріли і навіщо

Скільки має важити стріла? Це складне питання. Вага стріли допомагає визначити як вона летить. Шлях стріли від лука до цілі здається простим, але вага стріли частково визначає фізику кожного пострілу.

Стріли рухаються завдяки кінетичній енергії, що накопичується в процесі натягування лука. Ця енергія передається стрілі коли лучник відпускає тятиву. Вага стріли допомагає визначити її швидкість польоту, швидкість падіння та пробивну здатність. Початківці, мисливці та учасники змагань завжди намагаються максимізувати ефективність стріли пробуючи різну вагу.

Стріли зазвичай виготовляються у трьох вагових категоріях – легкі, середні та важкі. Легкі стріли летять швидше і зазвичай більш кучно, але їх, як правило, складніше налаштовувати. Важкі стріли летять повільніше, але краще протидіють вітру і проникають глибше.

Стрільба з лука стрілою неправильної ваги може пошкодити спорядження та травмувати лучника. Ось чому виробники проектують луки для специфічної мінімальної ваги стріл.

Як розрахувати вагу стріли і переконатися, що ви стріляєте підходящою стрілою для вашого лука? Це не так просто, як покласти стрілу на ваги. Давайте розглянемо як розрахувати вагу стріли.

Grains Per Inch (GPI, грани на дюйм)

Грани на дюйм (Grains per inch, GPI) – це стандарт індустрії для вимірювання ваги стріли. Як правило, цей параметр відноситься тільки до спортивних або мисливських (не деревʼяних) стріл. GPI стріли визначає вагу тільки древка. Враховується довжина стріли, діаметр, товщина та матеріал древка. GPI не враховує пʼятку, інсерт, накінечник чи оперення. Виробники надають інформацію про GPI стріл на своїх сайтах та на пакуванні.

Відповідно до розрахунків, легке древко важить від 5 до 6 GPI, середнє від 7 до 9 GPI, а важке древко стріли важить 10 і більше GPI.

Grains Per Pound (GPP, грани на фунт)

GPI часто плутають з GPP – grains per pound (грани на фунт), але ці виміри дуже відрізняються. GPP це загальна вага стріли поділена на фунтаж (силу натягу) лука, з якого цією стрілою планується стріляти. Число GPP включає вагу древка, пʼятки, інсерта, накінечника та оперення.

Легка стріла зазвичай має від 5 до 6.5 гран на кожен фунт натягу лука. Середня стріла важить від 6.5 до 8 GPP, важка понад 8 GPP.

Front of Center (FOC, ФОК)

Для подальших розрахунків ваги стріли потрібно розуміти яким чином вага розподілена вздовж стріли. Накінечник завжди важчий за пʼятку і оперення. Число front-of-center (термін здебільшого не перекладається і так і використовуєтсья ФОК) показує процент загальної ваги стріли і її передній частіни. FOC визначає точність стріли і є критичним для стрільби на дальні дистанції.

Сайт виробника стріл Easton Archery допомагає визначити FOC стріли:

  1. Знайдіть геометричну середину стріли. Розділіть довжину стріли (відстань від виїмки пʼятки до кінця древка) на 2.
  2. Знайдіть точку балансу. Це місце на якому стріла ідеально збалансована. Відмітьте цю точку і відміряйте довжину від неї до виїмки пʼятки.
  3. Відніміть відстань до геометричної середини (крок 1) від відстані до точки балансу (крок 2).
  4. Помножте результат з кроку 3 на 100
  5. Розділіть відповідь із кроку 4 на загальну довжину стріли. Результатом буде FOC даної стріли.

Правильно збалансована стріла має FOC від 7 до 15 відсотків.

Легкі стріли проти Важких стріл

Тепер, коли ви знаєте як вирахувати вагу стріли, важливо визначити яка вагова категорія стріл найкраще підходить вашому луку або потребам. Для того, щоб визначити стріляти легкими стрілами чи стріляти важкими стрілами потрібно враховуючи кілька факторів.

Легкі стріли летять швидше, ніж важкі. Ця збільшена швидкість допомагає стрілам летіти пряміше, що допоможе стріляти кучніше. Легкі стріли також більш терпимі до помилок на дальніх дистанціях, оскільки вони падають повільніше ніж важкі. Легші стріли однак важче налаштувати і складніше використовувати у вітряну погоду. Користуйтеся порадами виробників луків стосовно вибору стріл для вашої моделі, тому що занадто легкі стріли не зможуть поглинути достатньо енергії від тятиви, що призведе до надмірної вібрації лука, яка може призвести до псування спорядження.

Важчі стріли повільніші, але поглинають більше кінетичної енергії лука. Мисливці з луком часто обирають важчі стріли для глибшого проникнення та більшої стабільності у вітряну погоду. Оскільки важчі стріли поглинають більше енергії, вони також роблять постріл тихішим.

Примітка: на момент написання статті полювання з луком в Україні досі заборонене.

Якщо у вас залишилися запитання стосовно вибору правильної ваги стріли або ви хочете зʼясувати які стріли найкраще підійдуть до вашого лука, відвідайте найближчий до вас лучний магазин, лучний тир або команду.