Дисципліни (різновиди) стрільби з лука

Стрільба з лука має багато різновидів (дисциплін) в залежності від типу лука/спорядження або місця і умов проведення. Ми спробували зібрати і описати найбільш поширені з них.


Міжнародна організація World Archery визнає та регулює декілька видів спорту, зокрема 

  • цільова стрільба з лука (target archery)
  • стрільба з лука у приміщенні (indoor archery)
  • стрільба з лука в полі (field archery)
  • стрільба з паралука (para archery)
  • 3D стрільба з лука (3D archery)
  • флайт (стрільба з лука на дальність, flight archery)
  • стрільба з лиж (ski archery)
  • стрільба на бігу (run archery).

Додаткові дисципліни стрільби з лука, які не визначаються правилами World Archery але також є популярними, включають в себе здебільшого традиційні різновиди, наприклад клаут (clout archery), яка являє собою практику стрільби на велику відстань у велику мішень позначену прапорцями та мотузкою на землі, попінджай (popinjay archery), що являє собою практику стрільби по 3D мішенях у формі птаха на шесті, стрільба верхи (mounted archery) та інші, більш екзотичні.

Цільова стрільба з лука, яка є дисципліною стрільби стрілами по круглих мішенях на фіксованій дистанції, є найбільш відомою завдяки включенню в програму Олімпійських, Паралімпійських ігор і Всесвітніх ігор (World Games).

Офіційні правила міжнародних змагань у кожній із дисциплін доступні в Збірці правил World Archery. Існує також багато місцевих і регіональних варіацій правил, які можуть регулюватися національними федераціями стрільби з лука, зокрема у нас це регулює Федерація стрільби з лука України.

Цільова стрільба з лука

Цільова стрільба з лука (target archery) — дисципліна стрільби по нерухомих круглих мішенях, встановлених на певних відстанях.

У раундах на міжнародних змаганнях використовуються впізнавані жовто-червоно-синьо-чорно-білі мішені, встановлені на дистанціях 70 метрів для стрільців з олімпійським луком і 50 метрів для стрільців із блочного лука. Інші міжнародно визнані формати, наприклад 1440 Round, використовують відстані 90, 70, 60, 50 і 30 метрів.

Найперші відомі змагання зі стрільби з лука по мішенях відбулися у Фінсбері-парку, Великобританія, у 1583 році.

World Archery організовує чемпіонат світу зі стрільби з лука на відкритому повітрі, який називається World Archery Championships. Проводиться кожні два роки і вважається найкращою спортивною подією. Чемпіонат світу зі стрільби з лука вперше відбувся в 1931 році.

Цільова стрільба з лука також є дисципліною, яка використовується на Кубку світу зі стрільби з лука, який є щорічним міжнародним змаганням для національних команд. Відкритий сезон зазвичай триває з квітня по вересень.

Змагання зі стрільби з лука на Олімпійських іграх, Паралімпійських іграх і деякі на Всесвітніх іграх використовують дисципліну цільова стрільба з лука (target archery).

Докладніше про цільову стрільбу з лука.

Стрільба з лука в приміщенні

Стрільба з лука в приміщенні — це дисципліна стрільби з лука по мішенях, яка практикується в приміщенні.

У раундах на міжнародних змаганнях використовуються зменшені версії впізнаваних жовто-червоно-синьо-чорно-білих мішеней, зазвичай встановлюється дистанція 18 метрів як для рекурсивних (олімпіських), так і для блочних луків. Інші міжнародно визнані формати включають постріли на відстань понад 25 метрів.

З 1991 по 2018 роки World Archery організувала 14 чемпіонатів світу зі стрільби з лука в приміщенні, які називалися World Archery Indoor Championships. Його було вилучено з міжнародного календаря на користь Indoor Archery World Series, яка є щорічною масовою участю цього виду спорту відкритою для всіх лучників. Закритий сезон зазвичай триває з жовтня по березень.

Докладніше про стрільбу з лука в приміщенні.

Польова стрільба з лука

Польова стрільба з лука — це дисципліна стрільби по нерухомих круглих мішенях різних розмірів, встановлених на різних відстанях, висотах і кутах навколо поля.

У раундах, які використовуються на міжнародних змаганнях, для стрільців з рекурсивними (олімпійськими), блочними, і бербоу (голий лук, barebow) використовуються жовто-чорні мішені, встановлені на відстані від 5 до 60 метрів. Відстань до мішеней може бути позначеною (відомою лучнику) або немаркованою (невідомою лучнику).

World Archery кожні два роки організовує чемпіонат світу зі стрільби з лука, який називається World Archery Field Championships. Вперше він був проведений у 1969 році.

У деяких змаганнях на Всесвітніх Іграх використовується польова дисципліна стрільби з лука.

Дізнайтеся більше про польову стрільбу з лука.

Паралімпійська стрільба з лука

Паралімпійська стрільба з лука (пара стрільба, para archery) — це дисципліна стрільби з лука по мішенях для спортсменів з інвалідністю.

Раунди змагань, які використовуються на міжнародних змаганнях, ідентичні дисципліні стрільби з лука по мішенях для стрільців з олімпійського і блочного луків. Пара стрільба з лука визнає W1 (категорія стрільців у візках) та людей із вадами зору як додаткові категорії змагань із спеціальними правилами.

Стрільці з паралуку часто використовують допоміжні пристрої, починаючи від вкладок для рота і закінчуючи спеціальними допоміжними засобами або інвалідними візками, щоб прицілитися. Класифіковані спортсмени також можуть змагатися зі здоровими спортсменами у змаганнях зі стрільби з лука, використовуючи свої допоміжні пристрої.

Стрільба з лука сягає корінням в історію Паралімпійського руху. Цей вид спорту використовувався як реабілітаційний захід у лікарні Сток Мандевіль, Англія, що надихнуло на створення Паралімпійських ігор. Стрільба з лука включає в програму Паралімпійські ігри з перших Ігор у 1960 році.

World Archery кожні два роки організовує чемпіонат світу з пара стрільби, який називається World Archery Para Championships. Вперше він був проведений Міжнародним паралімпійським комітетом у 1998 році; право власності було передано World Archery у 2009 році.

Докладніше про стрільбу з лука  або класифікацію.

3D стрільба з лука

3D стрільба з лука — це дисципліна стрільби по нерухомих пінопластових (або з аналогічних матеріалів) мішенях у формі різних тварин, встановлених на різних відстанях, висотах і кутах навколо поля.

World Archery організовує чемпіонат світу з 3D стрільби з лука, який називається World Archery 3D Championships, кожні два роки. Вперше він був проведений у 2003 році.

Інші дисципліни

Організація World Archery також визнає у своїх правилах  стрільбу на дальність (флайт, flight archery), стрільбу на лижах (ski archery) та стрільбу з бігом (run archery).

Флайт — це дисципліна стрільби якомога далі, використовуючи дуже специфічний і чітко визначений набір спорядження. Він має сильну історію в Туреччині та Османській імперії. Рекорд усіх часів зі стрільби з ручного лука становить 1222 метри, встановлений американцем Доном Брауном у 1987 році.

Стрільба на лижах — це дисципліна, яка поєднує лижні гонки зі стрільбою з лука, подібно до біатлону. Правила допускають використання простого рекурсивного (олімпійського) лука, і спортсмени катаються на лижах між мішенями.

Стрільба з бігом — це дисципліна, яка поєднує біг по пересіченій місцевості зі стрільбою з лука. Правила допускають використання простого рекурсивного лука, і спортсмени біжать між мішенями.

Існують також інші, здебільшого традиційні, різновиди змагань з луком.