Спорядження для стрільби з лука

Міжнародна спільнота лучників витрачає незліченні години на вибір, вдосконалення та обслуговування свого спорядження. Луки та стріли підбираються відповідно до розміру та сили лучника. Все налаштоване відповідно до конкретних потреб стрілка.

Енергія, накопичена в плечах лука під час натягування, передається стрілі після відпускання, спрямовуючи її вперед на швидкості понад 200 км/год. Сучасні спортивні луки виготовляються з використанням технологічно передових матеріалів і методів, хоча багато виробників використовують натуральні матеріали.

Правила міжнародної організації WorldArchery детально описують спорядження, дозволене для використання на міжнародних спортивних змаганнях у кількох категоріях. Основні категорії: класичний (олімпійський) лук (recurve bow), вид лука, який використовується на Олімпійських іграх; блочний лук (compound bow), який використовується на більшості інших великих подій; і бербоу (barebow, “голий”).

Інші категорії включають інстинктивний лук і лонгбоу (довгий лук) для 3D-стрільби з лука, а також спорядження, специфічне для категорій W1 (люди з інвалідністю) і для людей із вадами зору, які використовуються в стрільбі з пара лука.

Є багато типів луків, які не описані в офіційних правилах, які написані виключно для регулювання міжнародних змагань. Прикладами цього є компактні композитні луки (“східні”), які традиційно були призначені для використання верхи; луки, що використовуються в бойових мистецтвах, таких як кюдо; і багато інших типів традиційного лука, які глибоко вкорінені в регіональній історії.

Організація WorldArchery не визнає та не регулює арбалети, хоча це теж дуже цікавий вид стрілецької зброї.

Категорії луків для спортивних змагань

Класичний (олімпійський) лук (recurve bow)  — це сучасна еволюція традиційних луків, які існували тисячі років, і це тип, представлений на Олімпійських іграх. Традиційно склалося так, що в нашій країні його називають саме “олімпійським” а не “рекурсивним”, що було б більш правильним перекладом, але вносило б певну плутанину, бо більшість луків мають рекурсивну (вигнуту) форму плечей.

Блочний лук (compound bow) був винайдений у 1960-х роках як більш механічно ефективна частина спорядження для стрільби з лука та був визнаний організацією WorldArchery у 1990-х роках. Система шківів і тросів полегшує утримання лука в повному натягу та ефективніше передає енергію стрілі. Стрільці використовують збільшувальні приціли та механічні засоби для спуску, що робить блочний лук значно точнішим, ніж інші типи лука.

Бербоу (barebow) – це базовий тип лука, який механічно такий самий, як і олімпійський, але не використовує аксесуарів для прицілювання чи стабілізації. Без тятиви бербоу повинен проходити через кільце внутрішнім діаметром 12,2 сантиметра. Історично склалося так, що цей тип використовувався в основному для польової стрільби з лука, але тепер бербоу також визнається для цільової стрільби з лука.

Інші типи луків це здебільшого традиційні (не спортивні) луки різних народів і регіонів, які також дуже цікаво використовувати.

Стріли

Сучасні стріли для змагань виготовляються з дерева, алюмінію, вуглецевого волокна або комбінації цих матеріалів. Вони виготовляються з невеликими допусками, щоб гарантувати, що кожна стріла в наборі (зазвичай це дюжина) точно відповідає вазі та розміру. Стріли використовуються і повторно використовуються лучником тисячі разів.

Древко спортивної стріли порожнисте, традиційні стріли робляться здебільшого з цільної деревини. Товщина та міцність матеріалу, використаного для виготовлення древка, визначає спайн (жорсткість) стріли. Чим потужніший лук, тим більший спайн стріли потрібен. Деякі древки бочкоподібні або конічні, тобто вони ширші в середині, ніж на одному чи обох кінцях. Накінечник на передній частині стріли, щоб пробити ціль під час удару, і пʼятка (U-подібна канавка), на задній частині стріли, що кріпиться до тятивиПірʼя, які можуть бути прямими, закрученими або іншої форми, стабілізують стрілу в польоті. Виготовляються з синетичних матеріалів або з натурального пташиного пера.

Пʼятки та оперення лучника мають бути одного кольору, але кожен лучник використовує різні кольори, пишучи своє ім’я на древку стріл, щоб можна було розпізнати стріли в мішені.

Стріли крутяться і згинаються в польоті. Коли тятива спущена, тиск у задній частині стріли зростає, і вона прискорюється швидше, ніж у передній. Стріли, випущені з олімпійського чи традиційного лука, зазвичай згинаються горизонтально через рух тятиви, поки вона залишає пальці, тоді як стріли, випущені з блочного лука, зазвичай згинаються вертикально.

Чому і як вигинається стріла

Додаткові аксесуари

Окрім безпосередньо лука і стріл, кожен лучник зазвичай також має сагайдак для стріл, захист від тятиви (крага, нагрудник) та захист пальців (рукавичка, таб або кільце).

Для спортивних луків також активно використовуються спеціальні противаги для балансування ваги лука під час пострілу.

Більш детально з різними видами спорядження можна ознайомитися на нашому сайті.