Розвиток стрільби з лука в Україні

Аналіз розвитку стрільби з лука в Україні (спортивної), згідно проекту “ПРОГРАМА РОЗВИТКУ СТРІЛЬБИ З ЛУКА В УКРАЇНІ НА ПЕРІОД ДО 2022 РОКУ“. Сама програма документа, на превеликий жаль, не була офіційно прийнята.


Українські тренери традиційно визнавались провідними спеціалістами стрільби з лука у колишньому СРСР. Історично так склалося, що після практичної допомоги з боку українських тренерів у короткі терміни відмічалось стрімке зростання майстерності лучників у таких республіках колишнього СРСР як Азербайджан, Білорусія, Вірменія, Грузія, Казахстан, росія, Таджикістан, Молдавія, Узбекістан.

Українські лучники багато років поспіль визнавались беззаперечними лідерами під час проведення Чемпіонатів СРСР та Спартакіад народів СРСР.

Головною причиною стрімкого зростання результативності  українських лучників можна рахувати винайдений в Україні унікальним на той час стиль стрільби з лука. Окрім цього, було налагоджено широкий спектр забезпечення підготовки лучників елітного спорту, складовими якого можна рахувати: масове виготовлення луків (склопластикових) та стріл, підготовка тренерів стрільби з лука з вищою освітою, достатньо велика кількість лучників-спортсменів і те що практично усі українські ДСТ культивували стрільбу з лука, велика кількість ДЮСШ та СДЮСШ, українські судді складали основу національної суддівської колегії СРСР, практично увесь склад комплексної наукової бригади збірної команди СРСР складали українські науковці, українські спеціалісти залучались для розробки усіх програм ДЮСШ, СДЮСШ та усіх нормативних документів, існувала та постійно вдосконалювалась збалансована система проведення змагань, було налагоджено регулярне висвітлення досягнень лучників у засобах масової інформації та тощо.

Особливу увагу варто звернути на те, що було налагоджено соціальний захист ознакою якого було працевлаштування провідних спортсменів на роботу та службу на час їх активних занять спортом (інструктори з фізичної культури на заводах, сержанти, прапорщики та офіцери у структурах Радянської Армії та Міністерства внутрішніх справ тощо).

Українські лучники неодноразово ставали чемпіонами, призери та рекордсмени Олімпійських ігор:

XXI Олімпійські ігри – 1976, Монреаль (Канада).

Валентина Ковпансрібна нагорода в особистих змаганнях. Встановила три рекорда Олімпійських ігор.

XXV Олімпійські ігри – 1992, Барселона (Іспанія).

Людмила Аржаннікова – бронзова медаль у командних змаганнях.

XXVI Олімпійські ігри – 1996, Атланта (США).

Олена Садівнича – бронзова медаль в особистих змаганнях.

Ліна Герасименко – рекордсменка Олімпійських ігор 1996 року на дистанції 70 метрів. Звертаємо увагу на те, що цей рекорд до теперішнього часу залишається актуальним і не є оновленим!

XXVII Олімпійські ігри – 2000, Сідней (Австралія) 

Наталія Бурдейна, Катерина Сердюк, Олена Садівнича – срібна медаль у командних змаганнях. 

XXVIII Олімпійські ігри – 2004, Афіни (Греція). 

Дмитро Грачов, Віктор Рубан, Олександр Сердюк бронзова медаль у командних змаганнях.

XXIX Олімпійські ігри – 2008, Пекін (Кітай). 

Віктор Рубан – золота медаль в особистій першості та 4 місце у складі команди.

В Україні стрільба з лука належить до пріоритетних видів спорту. На кінець 2016 року стрільба з лука розвивається в 16 регіонах країни та 6-х ФСТ, а саме: Дніпропетровська, Івано-Франківська, Львівська, м. Київ, Одеська, Рівненська, Сумська, Харківська, Черкаська, Чернівецька, Херсонська, Хмельницька, Чернігівська, Закарпатська та Вінницька області, де створені обласні федерації чи осередки. У 32 відділеннях ДЮСШ та СДЮШОР займається 1675 учнів, працює 111 тренери, з них 63 – штатних. Працюють 3 училища фізичної культури, 5 ШВСМ.

Провідними областями з підготовки спортсменів до штатної збірної команди України є Львівська, Харківська, Херсонська, Рівненська, Чернівецька та Сумська області. Всеукраїнські змагання проводяться на задовільному рівні, в основному на базах Львівської, Херсонської, Харківської, Черкаської та Чернівецької областей.

Відповідно до договору про співпрацю між Мінмолодьспорту та Федерацією стрільби з лука України (ФСЛУ) керівним органом з розвитку виду спорту визначено Федерацію, якій надано статус ”Національної”.